Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا - آژانس بين المللي انرژي اتمي در دومين گزارش فصلي خود بعد از روي کارآمدن ترامپ تاييد کرد که فعاليت هاي هسته اي ايران در محدود تعيين شده در برجام است.

به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از رويترز، آژانس بين‌المللي انرژي اتمي در گزارش فصلي خود امروز تأييد کرد که فعاليت‌هاي هسته‌اي ايران در محدوده‌هاي تعيين شده در توافق هسته‌اي با گروه 1+5 در سال 2015 صورت گرفته است ولي در عين حال در گزارش خود تصريح کرده است که ميزان ذخاير آب سنگين ايران به سقف تعيين‌شده در برجام نزديک شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



اين دومين گزارش فصلي آژانس بعد از روي کار آمدن دونالد ترامپ، رئيس‌جمهور آمريکا است که توافق هسته‌اي با ايران را «بدترين توافق به دست‌آمده از طريق مذاکره» براي آمريکا خوانده است.

بر اساس گزارش آژانس ميزان ذخاير اورانيوم کم‌غناي ايران تا تاريخ 27 ماه مي 79.8 کيلوگرم بوده است که بسيار پايين‌تر از 202.8 کيلوگرم سقف تعيين‌شده در توافق هسته‌اي است و نيز ميزان غني‌سازي ايران از 3.67 درصد بالاتر نرفته است که بسيار کمتر از 5 درصد توافق شده در برجام است که براي توليد انرژي هسته اي مسالمت آميز مناسب است.

گزارش نهاد ديده‌بان هسته‌اي سازمان ملل به علاوه حاکي است ميزان ذخائر آب سنگين ايران در تاريخ 16 مي برابر با 128.2 تن است که اندکي کمتر از سقف 130 تن معين‌شده در توافق هسته‌اي است.
متن کامل اين گزارش به شرح زير است:
راستي آزمايي و نظارت در جمهوري اسلامي ايران در پرتو قطعنامه 2231 (2015) شوراي امنيت
گزارش مديرکل آژانس بين‌المللي انرژي اتمي
A. مقدمه
1. اين گزارش مديرکل به شوراي حکام و همزمان به شوراي امنيت سازمان ملل (شوراي امنيت) در خصوص اجراي تعهدات مرتبط هسته‌اي جمهوري اسلامي ايران (ايران) ذيل برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و در خصوص موضوعات مرتبط با راستي آزمايي و نظارت در ايران در پرتو قطعنامه 2231 (2015) شوراي امنيت مي‌باشد. اين (گزارش) همچنين اطلاعاتي در خصوص موضوعات مالي، و مشورت‌ها و تبادل اطلاعات آژانس با کميسيون مشترک ايجاد شده توسط برجام، ارائه مي‌دهد.
B. سابقه
2. در تاريخ 14 ژوئيه 2015، چين، فرانسه، آلمان، فدراسيون روسيه، انگليس، ايالات متحده آمريکا، به همراه نماينده عالي اتحاديه اروپا براي امور خارجي و سياست امنيتي (E3/EU+3) و ايران در مورد برجام توافق کردند. در تاريخ 20 ژوئيه 2015 شوراي امنيت قطعنامه 2231 (2015) را به تصويب رساند که در آن از جمله از مديرکل درخواست کرد که "راستي آزمايي و نظارت لازم بر تعهدات مرتبط هسته‌اي ايران براي کل دوره تعهدات يادشده در چارچوب برجام را برعهده گيرد. در اوت 2015، شوراي حکام به مديرکل اجازه داد تا راستي آزمايي و نظارت لازم بر تعهدات مرتبط هسته‌اي ايران همانگونه که در برجام پيش بيني شده را انجام داده و بر همين اساس براي کل دوره تعهدات يادشده در پرتو قطعنامه شماره 2231 (2015) شوراي امنيت سازمان ملل، منوط به در اختيار داشتن منابع مالي و منطبق با رويه‌هاي پادماني استاندارد آژانس، گزارش ارائه کند. شوراي حکام همچنين اجازه داد که آژانس با کميسيون مشترک همچنانکه در سند GOV/2015/53 و اصلاحيه يک آن آمده، مشورت و تبادل اطلاعات کند.
3. در دسامبر 2016 و ژانويه 2017 ، مدير کل آژانس 9 سند، که به تاييد همه اعضاي کميسيون مشترک رسيده و متضمن روشنگري‌هايي براي اجراي اقدامات مرتبط هسته‌اي ايران مندرج در برجام براي دوره زماني آن بود را در اختيار اعضا گذاشت.
4. هزينه سالانه تخميني آژانس براي اجراي پروتکل الحاقي ايران و براي راستي آزمايي و نظارت تعهدات مرتبط هسته‌اي ايران به شرح مندرج در برجام مبلغ 9.2 ميليون يورو در سال مي‌باشد. براي سال 2017 براي 6.2 ميليون يورو از 9.2 ميليون يوروي مورد نظر به کمک‌هاي فرابودجه‌اي نياز است. تا تاريخ 24 مه 2017، مبلغ 7.3 ميليون يورو از اين کمک‌هاي فرابودجه‌اي براي تأمين هزينه‌هاي مربوط به فعاليت‌هاي مرتبط با برجام براي سال 2017 و بعد از آن در دسترس بود.
C. فعاليت‌هاي راستي آزمايي و نظارت بر برجام (JCPOA)
5. از تاريخ 16 ژانويه 2016 (روز اجراي برجام) آژانس اجراي تعهدات مرتبط هسته‌اي ايران را به نحو مشخص شده در مداليته‌هاي برجام را بي‌طرفانه و منصفانه راستي آزمايي و نظارت کرده است. آژانس موارد مربوط به اين دوره زماني را از زمان انتشار گزارش فصلي قبلي مديرکل، به شرح ذيل گزارش مي‌دهد.
C.1 . فعاليت‌هاي مربوط به آب سنگين و بازفرآوري
6. ايران ساخت رآکتور تحقيقاتي آب سنگين اراک (رآکتور IR-40) موجود را طبق طراحي اوليه آن پيگيري نکرده است. ايران قرص‌هاي اورانيوم طبيعي، ميله‌هاي سوخت يا مجموعه‌هاي سوخت طراحي شده به صورت ويژه براي راکتور IR-40 طبق طراحي اوليه را توليد يا آزمايش نکرده و همه قرص‌هاي سوخت اورانيوم طبيعي و مجموعه‌هاي سوخت موجود در انبار تحت نظارت مداوم آژانس باقي مانده است (بندهاي 3 و 10).
7. ايران به اطلاع رساني به آژانس در خصوص موجودي آب سنگين در ايران و توليد آب سنگين در کارخانه توليد آب سنگين (HWPP) ادامه و به آژانس اجازه داده است که بر ميزان ذخاير آب سنگين ايران و مقدار آب سنگين توليد شده در HWPP نظارت کند (بند 15). ايران در نامه‌اي به تاريخ 23 آوريل 2017 به اطلاع آژانس رساند که متصدي کارخانه توليد آب سنگين اراک قصد دارد اين کارخانه را به منظور تعميراتي در تاريخ 27 آوريل 2017 تعطيل کند. آژانس در تاريخ 16 مه 2017 تأييد کرد که اين کارخانه تعطيل شده و ذخائر آب سنگين ايران 128.2 متريک تُن رسيده بود. در سراسر مدت گزارش‌دهي، ايران هيچگاه بيش از 130 متريک تن آب سنگين نداشت (بند 14).
8. ايران فعاليت‌هاي مربوط به بازفرآوري را در رآکتور تحقيقاتي تهران (TRR) و تأسيسات توليد ايزوتوپ موليبدن، يد و زنون (MIX) و يا در هر تأسيسات اعلام شده ديگر به آژانس، انجام نداده است (بندهاي 18 و 21).
C.2 . فعاليت‌هاي مربوط به غني سازي و سوخت
9. در کارخانه غني سازي سوخت (FEP) در نطنز بيش از 5060 سانتريفيوژ IR-1 به صورت نصب شده در 30 آبشار به شکل محاسبه شده در واحدهاي عملياتي در زمان توافق پيرامون برجام(بند 27). به صورت نصب شده باقي نمانده‌اند. ايران تعداد 48 سانتريفيوژ IR-1 را از بين سانتريفيوژهاي در حال نگهداري در انبار به منظور جايگزيني با سانتريفيوژهاي آسيب ديده يا خراب IR-1 نصب شده در FEP خارج کرده است (بند 29.1).
10. ايران به غني سازي UF6 در FEP ادامه داده است. ايران غني سازي بالاتر از 67/3 درصد از اورانيوم 235 را انجام نداده است (بند 28).
11. تا تاريخ 27 مي 2017 آژانس راستي آزمايي و نظارت کرد که ايران اورانيوم تضعيف شده را از طريق خطوط فرآوري در تاسيسات پودر غني‌شده UO2 (EUPP) خوراک‌دهي کرد تا زماني که مواد خروجي در سطح اورانيوم طبيعي يا کمتر قرار گرفت. طي همان دوره، آژانس راستي آزمايي کرد که ايران اورانيوم غني‌شده در مواد خروجي حاصل را به سطح اورانيوم طبيعي يا کمتر رقيق‌سازي کرد.
12. در تاريخ 27 مي 2017، آژانس راستي آزمايي کرد که ايران 35.7 کيلوگرم اورانيوم را به سطح اورانيوم طبيعي در فرم UO2 غني شده تا U-235 3.67درصد رقيق سازي کرد که از خطوط فرآوري در EUPP در آوريل 2016 بازيابي کرده بود.
19. ايران هيچکدام از تأسيسات اعلام شده را به منظور تبديل صفحات سوخت يا ضايعات به UF6 مورد استفاده قرار نداده و درباره ساخت تأسيسات جديدي بدين منظور به آژانس اطلاعي نداده است (بند 58).
C.3. - تحقيق و توسعه، توليد و موجودي سانتريفيوژ

20- هيچ اورانيوم غني شده‌اي از طريق فعاليت‌هاي تحقيق و توسعه غني سازي انباشت نشده، و غني سازي تحقيق و توسعه ايران انجام شده با يا بدون اورانيوم و با استفاده از سانتريفيوژها در چارچوب محدوديت‌هاي تعريف شده در برجام بوده است.
21- ايران اظهارنامه‌هاي مربوط به توليد و موجودي لوله‌هاي روتور سانتريفيوژ و بيلوز (Bellows) را به آژانس ارائه کرده و اجازه راستي آزمايي اقلام در موجودي را به آژانس داده است. آژانس نظارت مداوم شامل استفاده از اقدامات نظارتي و مراقبتي را انجام داده و راستي آزمايي نموده که تجهيزات اعلام شده براي توليد لوله‌هاي روتور و بيلوزها براي توليد سانتريفيوژ فقط براي فعاليت‌هاي مشخص شده در برجام استفاده شده‌اند. ايران هيچگونه سانتريفيوژ IR-1 را براي جايگزيني با آنهايي که خراب شده و يا از کار افتاده‌اند توليد نکرده است.
22- همه لوله‌هاي روتور اعلام شده، بيلوزها و مجموعه‌هاي روتور شامل لوله روتورها و بيلوزهايي که از روز اجرا توليد شده اند تحت نظارت مداوم آژانس قرار داشته‌اند. ايران با استفاده از فيبر کربن لوله‌هاي روتور توليد کرده که توسط آژانس نمونه برداري و آزمايش شده و تمامي آنها تحت اقدامات نظارتي و مراقبتي آژانس بوده است.
D. اقدامات شفاف‌سازي
23. ايران کماکان به آژانس اجازه داده تا از نظاره گرها و مهر و موم‌هاي الکترونيکي آنلاين در زمينه غني سازي استفاده کند تا بدين وسيله وضعيت آنها در اماکن هسته‌اي به بازرسان آژانس مخابره و جمع آوري خودکار ثبت سوابق اندازه گيري توسط ادوات اندازه گيري نصب شده آژانس تسهيل شود (بند 67.1). ايران بنا به درخواست آژانس نسبت به صدور رواديد درازمدت براي بازرسان منصوب آژانس اقدام کرده و براي آژانس در اماکن هسته‌اي، محل کار مناسب فراهم کرده و استفاده از محل کار در مکان‌هاي نزديک سايت‌هاي هسته‌اي در ايران را تسهيل کرده است. (بند 67.2)
24. ايران کماکان به آژانس اجازه داده - تا از طريق اقدامات مورد توافق با ايران، از جمله از طريق اقدامات مراقبتي و نظارتي - بر تمامي کنسانتره سنگ اورانيوم (UOC) توليد شده در ايران يا کسب شده از ديگر منابع و منتقل شده به تاسيسات تبديل اورانيوم (UCF) در اصفهان نظارت نمايد. (بند 68) همچنين، ايران تمامي اطلاعات ضروري براي قادر کردن آژانس جهت راستي آزمايي توليد کنسانتره سنگ اورانيوم (UOC) و موجودي انبار UOC توليد شده در ايران يا کسب شده از هر منبع ديگري را ارائه کرده است (بند 69).
E. ساير اطلاعات مرتبط
25. ايران اجراي موقت پروتکل الحاقي موافقتنامه پادمان‌ها بر اساس ماده 17 (b) پروتکل الحاقي، تا زمان لازم الاجرا شدن آن را ادامه مي‌دهد. آژانس به ارزيابي اظهارنامه‌هاي ايران ذيل پروتکل الحاقي و انجام دسترسي‌هاي تکميلي به سايت‌هاي هسته‌اي و ديگر مکان ها در ايران تحت پروتکل الحاقي ادامه داده است.
26. راستي آزمايي و پايش آژانس در خصوص ديگر تعهدات هسته‌اي برجامي ايران شامل موارد آورده شده در بخش‌هاي D، E، S و T از ضميمه 1 برجام ادامه دارد.
27. طي مقطع زماني اين گزارش، آژانس در يک جلسه گروه کاري خريد کميسيون مشترک شرکت کرده است (برجام، ضميمه چهار - کميسيون مشترک، بند 6.4.6).
F. خلاصه
28. آژانس به راستي آزمايي عدم انحراف مواد هسته‌اي اعلام شده در تاسيسات هسته‌اي و مکان‌هاي خارج از تاسيسات که بطور معمول مورد استفاده قرار مي‌گيرند (LOFs) و از سوي ايران در چارچوب موافقتنامه پادمان‌ها اعلام شده ادامه مي‌دهد. ارزيابي‌ها در خصوص نبود فعاليت‌ها و مواد هسته‌اي اعلام نشده براي ايران کماکان ادامه دارد.
29. از روز اجرا، آژانس به نظارت و راستي آزمايي اجراي تعهدات مرتبط هسته‌اي از سوي ايران بر اساس مفاد برجام پرداخته است.
30. مديرکل به گزارش دهي به‌صورت مقتضي ادامه خواهد داد.
ضميمه‌ها:
[1] - اقدامات درخواست شده از مديرکل توسط شوراي امنيت مندرج در قطعنامه 2231 در بند 8 سند GOV/2015/53 and Corr.1 آمده است.
[2] . Reproduced in INFCIRC/907 and INFCIRC/907add.1.
[3] .Gov/2017/10, para. 3.
[4] - سه ميليون يورو؛ به طور خاص درارتباط با اجراي موقت پروتکل الحاقي از بودجه عادي تامين مي‌شود (GC(60)/2)
[5] - شامل روشنگري‌هاي مورد اشاره در بند 3 اين گزارش.
[6] . GOV/2016/8, para. 6.
[7] Note by the Secretariat, 2016/Note. 5.
[8] GOV/2017/10.
[9] - مخزن از رآکتور خارج شده و در فرآيند آماده سازي براي روز اجرا به صورت غير قابل استفاده در آورده شد و در ايران باقي نگه داشته شده است ( GOV/INF/2016/1، رآکتور تحقيقاتي آب سنگين اراک، بندهاي 3(ii) و 3(iii)).
[10] - ايران طي نامه مورخ 18 آوريل 2017 به آژانس اطلاع داد که نام اين تاسيسات را به رآکتور تحقيقاتي آب سنگين خندآب تغيير داده است.
[11] - بندهاي ارجاعي در پرانتزها در تمام بخش‌هاي C و D اين گزارش به بندهاي «ضميمه I - اقدامات مرتبط هسته‌اي» برجام مربوط است.
[12] - HWPP يک تأسيسات توليد آب سنگين است که بر مبناي اطلاعات طراحي آن که در تاريخ 25 ژانويه 2016 از سوي ايران در اختيار آژانس قرار گرفته است، ظرفيت اسمي 16 تن آب سنگين با درجه خلوص هسته‌اي در سال، و ظرفيت واقعي «حدود 20 تن» آب سنگين با درجه خلوص هسته‌اي در سال دارد. در نامه‌اي به تاريخ 12 ماه مي 2017، آژانس درخواست کرده است که ايران حداکثر ظرفيت اين تاسيسات را به آژانس اطلاع دهد.
[13] از جمله سلول‌هاي داغ در راکتور تحقيقاتي تهران و تاسيسات MIX و سلول‌هاي شيلد شده که در مصوبه کميسيون مشترک مورخ 14 ژانويه 2016 به آنها اشاره شده است ((INFCIRC/907
[14] به بند 16 همين گزارش مراجعه شود.
[15] - طبق برجام «سايت غني سازي نطنز براي مدت 15 سال تنها مکان براي انجام همه فعاليت‌هاي غني سازي ايران شامل تحقيق و توسعه تحت پادمان» خواهد بود (بند 72).
[16] همانطور که پيش‌تر گزارش شد در 31 ژانويه 2017، ايران خوراک‏دهي اورانيوم رقيق شده (depleted) به خطوط فرآوري در EUPP را تحت نظارت و راستي آزمايي آژانس آغاز نمود. (GOV/2017/10 بند 11)
[17] GOV/2016/23, para 11
[18] با در نظر گرفتن وزن اتمي استاندارد اورانيوم و فلوئورين
[19] شامل 66.7 کيلوگرم اورانيوم به شکل UF6، 0.9 کيلوگرم به شکل UO2، 9.7 کيلوگرم در مجتمع ها و ميله هاي سوخت، 1.2 کيلوگرم به عنوان hold-up در خطوط فرآوري؛ و 1.3 کيلوگرم اورانيوم در ضايعات مايع و جامد.
[20] مطابق با مصوبات کميسيون مشترک به تاريخ هاي 6 ژانويه و 18 دسامبر 2016 (INFCIRC/907)، و 10 ژانويه 2017 (INFCIRC/907/Add.1).
[21] - GOV/2016/46, para. 12.
[22] - GOV/2016/46, footnote 15.
23 - Decision of the Joint Commission of 14 January 2016 (INFCIRC/907).
24 - GOV/2016/46, para. 18.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۵۳۲۸۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

نمایندگان پارلمان اروپا روز پنجشنبه با صدور قطعنامه‌ای جانبدارانه، پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی علیه کنسولگری کشورمان در سوریه را محکوم کردند و خواستار خویشتن‌داری طرف‌ها و جلوگیری از تشدید تنش‌ها شدند.

در این قطعنامه که یک نسخه آن در تارنمای پارلمان اروپا منتشر شد، قانون‌گذاران اروپایی خواستار تشدید سیاست شکست خورده تحریم ایران شدند. آنها در تداوم حمایت تمام‌قد غرب از رژیم تروریستی صهیونیستی به ابراز تاسف از تجاوز این رژیم علیه کنسولگری ایران بسنده و اشاره کرده‌اند که اصل مصونیت اماکن دیپلماتیک باید طبق قوانین بین المللی رعایت شود.

گفتنی است که ایران با بهره گیری از حق ذاتی دفاع از خود مبتنی بر ماده ۵۱ منشور ملل متحد و در پاسخ به تجاوزات نظامی مکرر رژیم اسرائیل، به ویژه حمله نظامی علیه مکان دیپلماتیک ایران که در روز ۱۳ فروردین ماه (اول آوریل ۲۰۲۴) در نقض آشکار حقوق بین الملل و بند ۲ منشور ملل متحد صورت گرفت و متعاقب آن ناتوانی شورای امنیت برای اتخاد تدابیر لازم برای محکومیت و مسئولیت پذیر کردن متجاوز، مجموعه‌ای از حملات نظامی علیه اهداف نظامی در سرزمین‌های اشغالی را انجام داد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که به اهداف و اصول حقوق بین الملل و منشور ملل متحد متعهد است، اما در بکار گیری حق ذاتی دفاع از خود بر اساس حقوق بین الملل در هنگام ضرورت تردید نخواهد کرد.

نمایندگان پارلمان اروپا در بخش دیگری از قطعنامه جانبدارانه‌ای که امروز صادر شد، ضمن تکرار ادعا‌های بی‌اساس و سیاه‌نمایی درباره نقش ایران در منطقه، از تصمیم اخیر شورای وزیران امور خارجه اتحادیه برای تشدید سیاست شکست‌خورده تحریم ایران استقبال کرده و خواستار افزودن فوری نام اشخاص و نهاد‌های نظامی ایرانی در فهرست تحریم‌ها شدند.

آنها همچنین درخواست غیرقانونی افزودن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازمان‌های به اصطلاح تروریستی را تکرار کرده و از جوسپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا خواستار اقدام در این زمینه شدند.

بر اساس گزارش‌ها بورل قرار است فهرست تحریم‌های جدید علیه ایران را در پی عملیات وعده صادق ارائه کند؛ وی با این حال تصریح کرده است که شناسایی سپاه پاسداران به‌عنوان نهاد به اصطلاح تروریستی، بدون حکم دادگاه امکان پذیر نیست.

او هفته پیش در نشست با خبرنگاران در این باره گفت: ما به حکمی نیاز داریم که نشان دهد سپاه ایران در یک پرونده تروریستی دخیل بوده است. در شرایط کنونی چنین پرونده‌ای موجود نیست و من به همکارانم گفتم که پاسخ همانی که است چند ماه پیش اعلام شد.

قانون‌گذاران اروپایی در فراز دیگری از این قطعنامه به توافق سال ۹۴ اشاره کرده و بدون توجه به خروج یکجانبه ایالات متحده آمریکا از این توافق و بدعهدی کشور‌های اروپایی عضو برجام، خواستار پایبندی کامل ایران به تعهدات خود شدند.

گفتنی است که ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه ۲۰۱۷ (دی ماه ۱۳۹۵) و پس از چند اقدام مقدماتی، نهایتاً با اتخاذ مواضع مغایر با مفاد برجام، با خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از آن در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸)، در دو مرحله تحریم‌های ثانویه آن علیه ایران بازگردانده شد.

اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشار‌های ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، نهایتاً در تاریخ ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ (۸ می ۲۰۱۹) شورایعالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمامی تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشور‌های اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند. اما با توجه به اینکه کشور‌های اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد، اما تاکنون دربرابر هرگونه اقدام معتبر برای جبران رفتار نادرست گذشته کوتاهی کرده است.

این درحالیست که ایران با وجود بدعهدی طرف مقابل، حداکثر شجاعت و بصیرت خود را با موافقت برای مشارکت در مذاکرات وین با هدف حفظ توافق برجام نشان داد، اما تجربه ماه‌ها مذاکرات در وین ثابت کرد کاخ سفید به دلیل مشکلات داخلی و فشار رژیم صهیونیستی قدرت تصمیم‌گیری برای بازگشت به توافق هسته‌ای را ندارد.

جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد که اگر طرف آمریکایی واقع‌بینانه عمل کند، امکان دستیابی به توافق نهایی وجود دارد. توافق مد نظر ایران سندی است که علاوه بر تضمین طرف‌های مقابل به پایبندی، تحریم‌ها را به صورت موثر و قابل‌راستی آزمایی رفع کند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • محمد صدر: ایران با اسرائیل درگیر نشد، با ناتو رو در رو شد
  • ناامیدی رژیم صهیونیستی از شکست طرح بین‌المللی‌اش برای توقف فعالیت آنروا
  • گاف تاریخی محمدجواد کریمی قدوسی چه بود؟
  • تعریف دولتمردان برجام از خود به خاطر نابودی یک دهه فرصت رشد اقتصادی!
  • آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟
  • فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»
  • سازمان همکاری اسلامی ادامه همکاری کشورها با آنروا را خواستار شد
  • سازمان همکاری اسلامی: وجود آنروا گواهی بر پایبندی بین‌المللی به حقوق آوارگان فلسطینی است
  • واکنش آمریکا به گزارش اخیر گروسی درباره ایران
  • تلاش آمریکا برای عدم دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای